Nick Steur

Nick Steur (1982) is een kunstenaar met een eigen handschrift: poëtisch, aards, beeldend en intuïtief. Hij ontsluiert tijdloze werelden via steen en enorme concentratie, gedicteerd door concrete natuurwetten. Een manier van kijken en doen die in ons complexe, hoogtechnologische bestaan nagenoeg is vergeten of er tenminste in een groot contrast tot staat.

Zijn werk mag zich dan bewegen op het snijvlak met beeldende kunst, de performatieve component is vaak essentieel: wezenlijk is het samenzijn van Steur als performer met de bezoeker, in een gebeurtenis die zich alleen hier, eenmalig kan afspelen.

De afgelopen tijd werkte Nick aan TREK, een samenwerking met Peergroup. Nick: “Ik ben gefascineerd door het verhaal en de reis van deze zwerfstenen. Op deze plek zijn namelijk geen bodem-eigen stenen te vinden. Ze zijn achtergebleven na de voorlaatste ijstijd, toen ze vanuit Scandinavië hier neerstreken. Eigenlijk zwerven ze nu nog steeds; de keien verplaatsen zich traag maar op vele manieren en vaak door mensenhanden. In het project staat de zwerfsteen centraal en reizen mens en steen samen door het door hen gedeelde Drentse landschap.”

Samen met Dirk Bruinsma, artistiek directeur van Peergroup, onderzocht hij vanuit de uitvalsbasis van Peergroup in Donderen het landschap en ontwikkelde zo de stiltewandeling TREK.

TREK is een geheel zelfstandige wandeling. Je krijgt een persoonlijke code als je deze korte pelgrimstocht voor twee personen boekt. Daarmee kun je overdag de TREK-container betreden, krijg je een audio-introductie en laat je zoveel bagage achter als je durft los te laten. Vervolgens kies je een koord en maak je je vast aan de steen van je keuze (je nieuwe gewicht). Samen volg je de uitgezette route in je eigen tempo, in stilte. De hele dag is voor jou.