Image Image Image Image Image

© 2017 SoAP – Space oriented Artistic Practice

Website door Robin van Krieken

Scroll to Top

Naar boven

Producties & Makers

Rita Hoofwijk

op12, jan 2017 | Eén reactie | in | dooradmin

Rita Hoofwijk

Rita Hoofwijk / 1994 / Sittard

 

Rita Hoofwijk studeerde in 2016 af aan Toneelacademie Maastricht. In haar werk onderzoekt zij de ontmoeting, de tijdelijke relatie tussen performer en publiek of tussen toeschouwers onderling, waarbij de ervaring gezamenlijk wordt beleefd. Haar werk probeert een moment van stilstand te zijn in onze dagelijkse beweging van de ene plek naar de andere, van de ene gedachte naar de volgende. Hierbij focust ze op de blik van de bezoeker, welke ze middels een gestuurde kijkrichting uitnodigt zijn omgeving op een andere manier waar te nemen.

Tijdens haar opleiding speelde de performance ‘Pleased to meet you’ op Festival Cement en was ‘13:24:52:80’ te zien in Museum de Domijnen. Haar afstudeerscriptie ‘Verwondering verkennen’ won recentelijk de scriptieprijs van de Faculteit van de Kunsten. Na haar studie werkte ze als kunstenaar o.a. in opdracht van de Jan van Eyck academie, neemt ze deel aan Atelier Oerol/Over het IJ Festival en is ze artist-in-residence bij SoAP en VIA ZUID. Haar nieuwe installatie ‘facing faces’ is te zien op Festival Cement en Het FotoFestival Naarden.

Ontwikkeling / langer kijken

Hoofwijk wil haar werk(wijze) beter leren kennen, aanscherpen en verdiepen. Vertrekkend vanuit het geven van aandacht aan iets dat haar opvalt. Ze is niet zozeer geïnteresseerd in het creëren van nieuwe realiteiten, als wel in het kijken met een nieuwe blik naar de bestaande, waarneembare werkelijkheid. Zo wil ze datgene laten zien dat er al is, maar waar je misschien niet altijd toegang tot hebt. Haar performances en installaties laat ze het liefst nog meer interfereren in het dagelijkse leven, tussen de mensen. Ze hoopt haar creatieve vaardigheden uit te breiden naar andere disciplines met verschillende verwachtingen, in nieuwe samenwerkingen. Zolang het live aspect van de performance, dat wat niet te sturen valt en mag ontstaan op het moment van de gebeurtenis, maar gewaarborgd blijft.

 

Foto: Moon Saris

Opmerkingen

Maak een opmerking