Het werk van Rita Hoofwijk (1994) bestaat uit installaties en locatiespecifieke, ruimtelijke interventies. Het zijn tijdelijke omgevingen die, in alle eenvoud, lijken te vragen om een heroverweging van dat wat als onveranderlijk wordt ervaren. In wisselende samenwerkingen verkent ze de mogelijkheden van de (tussen-)ruimtes die haar praktijk definiëren.
Op dit moment is Rita bezig met Jean. Jean is te bezoeken via de smartphone van de reiziger, in de trein, voor de duur van een reis. Het is geïnspireerd op een manifest van kunstenaar Jean Tinguely, waarin hij oproept onze horloges weg te gooien, de minuten en uren naast ons neer te leggen.
Met Jean biedt kunstenaar Rita Hoofwijk een service voor een klok-tijdloze reis. Niet het uurwerk, maar de waarneming en ervaring van het constante bewegen staan centraal: de beweging van de trein zelf; van het lichaam; van de in en uitstappende medereizigers; het landschap buiten, de veranderende seizoenen. Jean nodigt uit tot het verliezen van elk tijdsbesef en focust des temeer op de tijdbeleving.
Daarnaast was in de foyer van de Brakke Grond tijdens Beyond the Black Box een preview te vinden van de tweede editie van A series of Suggestions. Deze publicatiereeks is onderdeel van het onderzoekproject The sound of shared Intimacy van Leonie Persyn (Universiteit Gent, S:PAM – Studies in Performing Arts and Media). Elke editie ontvouwt en viert een specifieke samenwerking. In de tweede editie Here (not anywhere) bekijken Leonie Persyn en Rita Hoofwijk wat er gebeurt in de ontmoeting tussen een plaats en een kunstenaar, een kunstenaar en een publiek, en een publiek en een plaats. In een zich ontvouwende dialoog zoeken ze naar wat het betekent om hier te zijn in de artistieke praktijk van Rita Hoofwijk.