Image Image Image Image Image

© 2017 SoAP – jouw dagelijks cultuurbad

Website door Robin van Krieken

Scroll to Top

Naar boven

Producties & Makers

Sjaron Minailo

Geen reacties
door admin

op12, jan 2017 | Geen reacties | in | dooradmin

Sjaron Minailo

Sjaron Minailo / 1979 / Israël

 

Sjaron Minailo is operaregisseur en performer . Na opleidingen theater en dramaturgie in Israël en aan de universiteit van Amsterdam, stichtte hij Studio Minailo, een laboratorium voor hedendaagse opera in Amsterdam. Minailo is gespecialiseerd in operacreaties buiten de reguliere operazalen en de conventies van opera en theater. Minailo werkt vaak met muziek die oorspronkelijk niet voor theater of opera is gecomponeerd. Samen met een netwerk van componisten, zangers en kunstenaars stort hij zich op eigen creaties zoals de experimentele white cube opera-triologie Pornographia-Megalomania-Nostaligia; de theatrale installatie Rothko Chapel op muziek van Morton Feldman (Feikes Huis); zijn reactie op de opera Victory Over the Sun van Malevich (Stedelijk Museum Amsterdam); en de eerste Internet Opera Soul Seek dat hij samen met Anat Spiegel heeft gemaakt (www.slsk.nl).

In het afgelopen seizoen heeft Sjaron een opera performance gemaakt gebaseerd op Neither van Morton Feldman (Galerie Gabriel Rolt, de Björk opera Medulla (La Monnaie Brussel) een bewerking van Händel’s Semele (Residentie Orkest en Operadagen Rotterdam). In het huidige seizoen regisseert hij o.a. Three Voices van Feldman (La Monnaie/Nuit Blanche Brussel), herneming van Medulla (LA Monnaie), de opera To Be Sung van Pascal Dusapin (La Monnaie Brussel) en een nieuwe Internet Opera voor het Holland Festival met Anat Spiegel. Minailo is een ontvanger van de Fast Forward prijs van het Fonds Podiumkunsten.

 

Ontwikkeling / Operawerk voeden met nieuwe invloed

Minailo wist in zijn korte carrière een eigen theatertaal te creëren maar voelt dat de tijd is aangebroken om zijn operawerk te voeden met nieuwe invloeden. De tijd is rijp om een aantal van deze verworvenheden te bevragen en open te staan voor nieuwe artistieke strategieën.

Minailo wil onderzoek verrichten los van de wetten van het muziektheater en binnen een belevingsgerichte beeldtaal. Hij wil voortborduren op zijn experimenten van ervaringstheater waarin de toeschouwer in een audiovisuele trip belandt. Als opera en muziektheater-regisseur vertrekt Minailo altijd vanuit een gestructureerde geluidscompositie waarop beelden en gebeurtenissen een tweede laag zijn. Geen illustratie of verbeelding van de eerste laag, maar juist een aanvulling erop of abstractie ervan. In deze uitstap naar ervaringstheater zoekt Minailo naar de versmelting van literatuur, muziek en beeldende kunst  binnen een installatie.

Maak een opmerking