Image Image Image Image Image

© 2017 SoAP – jouw dagelijks cultuurbad

Website door Robin van Krieken

Scroll to Top

Naar boven

Producties & Makers

PSSST PSSST PSSST

op08, mrt 2016 | Geen reacties | in | dooradmin

PSSST

Op straat staan zes houten installaties. Open één van de deuren en neem plaats. Kijk eens naar buiten. Zie je de mensen op straat? Als een vlieg op de muur kan je iedereen in de gaten houden. Soms zien ze jou ook. Laat je ondertussen door een verteller meenemen in een muzikaal verhaal. Verdwijn voor een moment in iemands leven.

Beleef bijvoorbeeld een eerste kus, een genânt toiletbezoek, een inventieve oplossing voor tandpijn of het zure einde van een relatie. Ben je nieuwsgierig? Beluister dan alle verhalen.

De muziektheatrale installatie PSSST van COVAR slaat een brug tussen muziektheater, eigenzinnige schrijvers, de openbare ruimte en een breed, gevarieerd publiek.

Voor PSSST schreven drie Nederlandse auteurs – Maartje Wortel, Anton Dautzenberg en Pepijn Lanen (a.k.a. Faberyeyo) elk twee kortverhalen. Deze werden door COVAR bewerkt tot muzikale luisterverhalen.

TAAT ontwierp zes unieke architecturale units waarin de luisterverhalen worden afgespeeld. Door het ontwerp en de plaatsing van deze units, vervult de publieke ruimte zowel de rol van decor als van tegenspeler.

Bezoekers kunnen de verschillende installaties verspreid over de stad in willekeurige volgorde bezoeken. Ook  is het mogelijk als nieuwsgierige passant slechts 1 unit te bezoeken.

Een fijne stadwandeling en/of een onverwachte ontmoeting. Stap in deze intieme luisterverhalen, sluit de deur en laat je meevoeren in deze bijzondere éénpersoonservaring.

 

Thema

Zien of gezien worden. Verhalen hebben we nodig om onszelf een plek binnen de wereld te geven.

Zowel bewust als onbewust observeren we dagelijks onze medemens. Zijn avonturen vormen een voedingsbodem voor ons eigen – al dan niet – welbevinden. Een ander’s geluk en zielenleed, vervult ons van een gevoel ‘niet alleen te zijn’. Nog spannender is het als we zelf onderwerp van spreken zijn. Het zelf ter discussie staan ervaren we vaak als onprettig.

De installatie PSSST speelt met dit wisselend perspectief. De toehoorder wordt meegenomen in de intieme gedachten van iemand, uitgenodigd tot observeren, verleid tot gluren, op de huid van een personage geplaatst, om uiteindelijk zelf het object van observatie te worden. Een laatste blik op de hemellucht laat deze tenslotte voelen dat alles relatief is.  Dat schoonheid simpel is. Dat we in ons alleen-zijn, ook verbonden zijn.

 

Credits

Concept en regie:  Els Roobroeck

Tekst: Maartje Wortel, A.H.J. Dautzenberg en Pepijn Lanen (Faberyayo)

Compositie en muziek: Kwinten Mordijck

Stemacteurs: Chris Lomme, Sebas van der Donk, Peter van den Eede, Luca Meisters, Pepijn Lanen, Els Roobroeck

Vormgeving: TAAT

Productie: SoAP

Productieleiding: Roos Aerts

Techniek / bouw: Thierry Wilders

Atelier: Dommelhof

Zakelijke leiding: Monique van Beek

Fotograaf publiciteitsfoto: Saris en den Engelsman

grafisch ontwerp: STUDIO NOTO

 

In samenwerking met

TAKT Dommelhof, VIA ZUID, Fonds Podiumkunsten

Maak een opmerking