Image Image Image Image Image

© 2017 SoAP – Space oriented Artistic Practice

Website door Robin van Krieken

Scroll to Top

Naar boven

Producties & Makers

Khor ll Khor ll Khor ll Khor ll Khor ll Khor ll

op10, sep 2014 | Geen reacties | in | dooradmin

Khor ll

‘KHOR II’ is een theaterinstallatie in de vorm van een bouwpakket. Deze wordt door het publiek zelf in elkaar gezet en vervolgens gespeeld. In KHOR II neemt TAAT het idee van doe-het-zelf-theater naar nieuwe hoogten door te onderzoeken hoe het proces van bouwen zelf een theatrale handeling kan worden, een dramatisch ritueel dat ter plekke door het publiek zelf wordt voltrokken. KHOR II verschijnt als bouwpakket op het centrale plein van een stad, dorp of wijk. Teksten op de zijkant van het pakket nodigen de bewoners uit de doos te openen en de installatie te monteren. Met vereende krachten en met de hulp van simpele instructies die het mysterieuze bouwpakket zelf geeft, bouwen zij hun versie van deze tijdelijke theaterinstallatie.

Tijdspad

Op 28 maart 2014 won het multidisciplinaire collectief TAAT de Dioraphte Stimuleringsprijs voor de ontwikkeling van hun Doe-het-zelf-theaterinstallatie KHOR II. In samenwerking met Cultura Nova toonde TAAT tijdens het festival Cultura Nova in Heerlen een eerste demoversie van dit opmerkelijke project. Tijdens Festival Cement in maart 2015 worden de theaterteksten voor het eerst in het paviljoen uitgeprobeerd. Daarna is KHOR II te zien op Festival Boulevard in ‘s-Hertogenbosch, Theater Aan Zee in Oostende en andere plaatsen in Nederland, Vlaanderen en Europa.

KHOR II als podium

Eenmaal opgebouwd bieden vier ‘tekstwielen’ monologen en dialogen die spelen met de domeinen binnen en buiten, persoonlijk en openbaar, indruk en expressie. KHOR II is een uitdagend theaterstuk maar ook een podium, ontmoetingsplek en discussieplatform. TAAT plaatst zo het theater in het hart van de alledaagse werkelijkheid en maakt die werkelijkheid tot theater.

TAAT

TAAT (Theater as Architecture Architecture as Theatre) is een multidisciplinair collectief dat opereert op het snijvlak van theater, architectuur, beeldende kunst en vormgeving. TAAT werd in 2012 opgericht door theatermaker Gert-Jan Stam en architect Breg Horemans.

Wat voorafging

KHOR II is het vervolg op KHOR I, een theaterinstallatie voor de Floriade 2012 in Venlo. KHOR I werd geproduceerd in opdracht van het voormalige Huis van Bourgondië en kreeg wereldwijd erkenning in boeken, magazines en toonaangevende websites.

 

Credits: Concept en vormgeving: TAAT, Breg Horemans & Gert-Jan Stam. Zakelijke leiding: Edwige Leblay. Productie: SoAP. Houtbewerking: Roel Knappstein & Guus van den Akker. KHOR II wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting SoAP, Festival Cultura Nova, Festival Cement, Festival Boulevard, Via Zuid, Europees platform INSITU en C-TAKT/ Dommelhof.

Foto: ZENKA

 

SPEELLIJST 2018

Festival in your way, Cambridge (UK) 9-10 september

 

SPEELLIJST 2017 archief

Videoverslag KHOR II Rimburg (NL), Maastricht Maakt, Eiffelgebouw Maastricht (NL), 10 november

Festival des Arts, Rimburg (NL), 29 juni-2 juli

La rue est à Amiens, Amiens (FR), 16-25 juni

 

 

Maak een opmerking