Image Image Image Image Image

© 2017 SoAP – Space oriented Artistic Practice

Website door Robin van Krieken

Scroll to Top

Naar boven

Producties & Makers

KHOR I KHOR I KHOR I KHOR I KHOR I KHOR I

op06, mrt 2013 | Geen reacties | in | dooradmin

KHOR I

Gert-Jan Stam: “Ik ga in mijn werk altijd uit van een dramatische situatie. Dat heeft niets met een plot te maken of anderszins klassieke toneeltekst gerelateerde conventies, maar een daadwerkelijke situatie die theatraal interessant is. Daarbij werk ik vanuit de gedachte dat de toeschouwer ook meteen de performer is. Bij KHOR I is het uitgangspunt dat tijdens de Floriade telkens vier mensen het script hardop lezen, zonder enige begeleiding of toezicht.”

Boeddhistisch ritueel
KHOR I gaat over beweging en meditatie. De tekst is vormgegeven in een installatie die is gebaseerd op het mechanisme van de Boeddhistische “praying wheels“. Om de tekst te kunnen lezen moeten de deelnemers langs de wielen bewegen, waarmee ze een soort vertraagde cirkeldans uitvoeren. De tekst heeft een bijna mantra-achtige kwaliteit die hun concentratie ondersteunt, waardoor bezoekers zich er helemaal in kunnen verliezen en het gevoel van tijd en plaats even kwijt kunnen raken.

Gert-Jan: “Door steeds te verwijzen naar het onmiddellijke wordt de tijd vertraagd. Het hoogste economische goed is efficiëntie, het hoogste artistieke goed is tijdloosheid. Dat is niet iets verhevens, dat is de kunst, en dus het theater, eigen.”

Architectuur en theater
KHOR I is een theatrale installatie. Met zijn monumentale eigenschappen begeeft het zich ergens in het veld van zowel theater en architectuur alsook beeldende kunst. Het paviljoen, ontworpen door architect Breg Horemans, is met het ontwerp van even grote bijdragen aan de ervaring als het script. Het schept een intieme sfeer die het spelen van het stuk bevordert.

De Floriade 2012 telde meer dan 2 miljoen bezoekers, naar schatting hebben 80.000 mensen het paviljoen bezocht.

Credits:
Concept en tekst: Gert-Jan Stam
Ontwerp paviljoen: Breg Horemans
Concept en productie: Benoît Vanraes
Foto’s paviljoen: Sina Maleki

Maak een opmerking