Image Image Image Image Image

© 2017 SoAP – Space oriented Artistic Practice

Website door Robin van Krieken

Scroll to Top

Naar boven

Producties & Makers

Hall33 Hall33 Hall33 Hall33 Hall33 Hall33

Hall33

TAAT werkt op het snijvlak van theater en architectuur en ontwikkelt het idee van ‘architecturale dramaturgie’. Voor hun project HALL33 werkt TAAT aan een gebouw dat een theaterstuk is en een theaterstuk dat een gebouw is. TAAT heeft een Open Source manier van ontwerpen/ontwikkelen die is gebaseerd op co-creatie en voortdurend wordt opengesteld voor input en feedback van experts. HALL01, het eerste deelproject van HALL33,  wordt van 14 tot en met 23 maart in Maastricht gepresenteerd tijdens het During TEFAF festival.

HALL01

Een van de fundamentele uitdagingen van HALL01 is hoe de tijdsbeleving binnen de opvolging van parallelle ruimtes zo intens mogelijk te maken. Hoe bepaalt zo’n opeenvolging van ruimte je gevoel van tijd? Wat voor elementen bevat een ruimte bevatten die een duidelijke invloed hebben op jouw tijdsbeleving? En kan er middels architectuur een hogere concentratie van jou, de bezoeker, bewerkstelligd worden? In de voorbije TATA (Theatre as Architecture Training Academy) ging TAAT op zoek naar de relatie tussen tijd en ruimte. Zit daar een fundamenteel onderscheid tussen theater en architectuur? Of wat kunnen beide disciplines van elkaars ‘tijd-gebruik’ leren? Het resultaat ervaar je in HALL01.

Maastricht, Keulen & Kortrijk

Het gehele project is opgedeeld in 32 deelprojecten. Van mei tot en met oktober 2014 worden, naast HALL01, de deelprojecten HALL02 en HALL03, in samenwerking met Duitse en Belgische partners in Köln (DE) en Kortrijk (BE), gerealiseerd. TAAT gebruikt een scenografische benadering waarin de architectuur niet dienend maar leidend is. Voor HALL01, HALL02 en HALL03 worden de 17 fases van de Monomythe, zoals beschreven door Joseph Campbell, vertaald naar een Do-It-Yourself (DIY)-theaterinstallatie.

Ervaring

Als deelnemer loop je in de parallelle gangen door verschillende ‘scènes’ die ieder op een andere manier de verhouding tussen jezelf en de andere deelnemer beïnvloeden. Het is een architectonische theaterervaring waarbij dan eens subtiel dan weer radicaal de relatie tussen twee individuen wordt blootgelegd.

Do-It-Yourself theater

Bij DIY-theater speelt het publiek zelf de hoofdrol. Mensen zonder acteerervaring voeren het stuk zelf uit, met en voor elkaar. TAAT gaat uit van het DIY-principe (do it yourself), waarin je niet gewoon als toeschouwer naar het stuk kijkt, maar als deelnemer het stuk maakt. Dit doe je door samen met één andere deelnemer de ruimte te ervaren.

TAAT betrekt zowel lokale experts als het publiek bij het maakproces, waardoor het resultaat van elke installatie op een co-creatieve manier tot stand komt.

Innovatief

TAAT onderscheidt zich met een multidisciplinaire manier van werken en de Open Source benadering van ontwerpen. Daarbij legt TAAT met HALL33 verbanden tussen individuen en instanties en worden op inhoudelijk en organisatorisch niveau ideeën als ‘co-creatie’ in de praktijk gebracht en tegelijkertijd ontwikkeld. Daarnaast geeft TAAT met haar pragmatische onderzoek naar ‘architecturale dramaturgie’ richting aan een fundamentele, artistieke kwestie. De werking tussen performance, publiek en fysieke ruimte is een thema waar op Europees niveau het discours van op gang aan het komen is. Met HALL33 profileert TAAT zich als Nederlandse voorloper op dit innovatieve gebied.

Partners

HALL01 wordt mogelijk gemaakt door de steun van Bureau Europa, Theater aan het Vrijthof, SoAP, talentontwikkelingsplatform c/o, Europees platform INSITU, TAKT Dommelhof en C-mine Cultuurcentrum Genk.

Eind februari 2014 presenteerde TAAT zich op het IN-SITU symposium in Stirling (UK), later in mei 2014 volgde een presentatie op het Metropolis Lab in Kopenhagen (DK) i.h.k.v. Cultural Planning.

Presentatie

HALL01 wordt van 14 tot en met 23 maart in Maastricht gepresenteerd tijdens het During TEFAF festival. Bestel je tickets hier, via de UITbalie van Theater aan het Vrijthof.

Bezoek de website van TAAT: www.taat-projects.com

Foto’s: Joao Morgado

Maak een opmerking