Image Image Image Image Image

© 2017 SoAP – Space oriented Artistic Practice

Website door Robin van Krieken

Scroll to Top

Naar boven

Producties & Makers

Come in I outside

op24, jul 2017 | Geen reacties | in | dooradmin

Come in I outside

COME IN | OUTSIDE van Rita Hoofwijk

een alternatieve stadsbank

In opdracht van Van Eyck Mirror en in samenwerking met Milan Meeuse (architect) creëerde Rita Hoofwijk een open installatie waarin fysieke en mentale ruimte wordt gedeeld. Net als in de stad. Deze alternatieve stadsbank vormt een interventie in het dagelijks leven van de bezoeker; een onverwachte ontmoeting op de bekende route van hier naar daar.

 

In de openbare ruimte wordt een houten kubus geplaatst die zowel een ontmoetingsplek vormt aan de buitenkant, op het plein, als er binnenin. De installatie functioneert als een toolkit waarbinnen de bezoekers onderling zelf de verbinding vormgeven.

Twee, hooguit drie mensen nemen plaats in de installatie, op een bank die doet denken aan andere stadsbanken. Hierbinnen wordt mentale en fysieke ruimte gedeeld, net als in de stad.

Met behulp van een instructie bepalen de bezoekers hoeveel lengte aan bank ze binnen nodig hebben om comfortabel naast elkaar te kunnen zitten. De rest schuiven ze naar buiten, waardoor ook daar een ontmoetingsplek ontstaat. Hoe dichter de bezoekers naast elkaar durven te gaan zitten, hoe meer licht er via de opening in het dak naar binnen valt, wat een gevoel van ruimte genereert. Zo delen en bewegen de twee spelers de ruimte door samen stil te zitten. De bezoekers bepalen op voorhand de duur van hun gesprek door middel van drie houten latjes die een tijdsindicatie geven.

Aan de binnenkant wordt zichtbaar gemaakt hoeveel gesprekken hier al plaats hebben gevonden, hoeveel andere bezoekers je zijn voorgegaan in deze ontmoeting en hoeveel verhalen er bewaard worden. Enerzijds vormt de kubus een universum op zich, anderzijds staat het werk in verbinding met de wereld waarin de bezoekers hun weg zullen vervolgen.

Credits: Concept: Rita Hoofwijk. Productie: Jan Van Eyck & SoAP. Techniek: Milan Meeuse. Deze productie kwam tot stand in opdracht van Tout Maastricht en Van Eyck Mirror.

Foto: Eef Bongers / project Kunst op Straat – Roermond

 

Speeldata: Zie voor de komende speeldata en -locaties van Rita Hoofwijk het Laatste Nieuws van SoAP.

 

SPEELLIJST 2017 archief

LMBG FSTVL 2017, Weert / Roermond (NL), 25-26 augustus

Kunst op straat, Roermond (NL), 7 mei

Cultuurroute Sint-Pieter, Maastricht (NL), 23 april

 

Maak een opmerking